joi, 27 octombrie 2011

Daca vrei sa primesti o scrisoare trebuie mai intai sa trimiti o scrisoare


Incep prin a povesti despre o ciudatenie, o ciudatenie frumoasa si aducatoare de zambete. Am pornit la drum azi destul de trist si am dus-o asa o vreme  buna, apoi m-au dezamagit  mai multe lucruri si dupa ora doi (asa se spune pe la noi pe la Sibiu chiar daca e impotriva “legii”) era si mai grav.

Vorbeam ieri despre oameni si de puterea lor de a insufla, ca prin magie, stari . . . de bine sau din nefericire, stari de rau. Azi eu mi-am gasit salvarea in doua revederi cu persoane dragi. Chiar scriu cu zambetul pe buze si mai ales cu multe ganduri bune si cu planuri pe masura. Imi vine in minte comparatia cu o planta care dupa ce isi primeste apa, isi recapata stralucirea din frunze si  drumul ei catre maturitate (visarea asta) devin autentice si verosimile. Fara apa respectiva, tot potentiaul si mai ales toate sperantele legate de viitorul respectivei plante erau nonsensuri. Asa era si in cazul meu. Parca toate lucrurile pe care mi le propuneam in ultima vreme capatau din nou sens si crezul in ele ma facea fericit.

Chiar sunt uimit cum, dupa doua discutii normale, umile as spune, cel putin prin conditia mea de “bucurestean simplu de la tara” toate planurile mele legate de cele mai marunte lucruri, moarte acum 7 ore, de la scoaterea gunoiului afara din curte pentru a fi ridicat pana la cele de a deveni un renumit doctor, au capatat din nou sens. Dar si mai mult de atat, au devenit niste planuri care mi se par verosimile care imi aduc fericire. Toate astea dupa o “intalnire virtuala” (o discutie telefonica de mai bine de 40 de minute) si o revedere de 2 ore.  Ciudat e ca avem atat de multe mijloace de a ne mentine optimismul, de a ne spori energia pozitiva si cu toate astea de multe ori ne conservam in stari depresive.

Titlul articolului e unul destul de ambiguu si de comlex. Sincer ceea ce cred de fapt e ca trebuie “sa trimitem scrisori” atunci cand e nevoie de ele, sa fim aproape atunci cand putem aduce un ajutor. Mai cred ca nu trebuie sa asteptam scrisori decat atunci cand o facem pentru a-I invata pe cei dragi sa trimita scrisori pentru a deveni ei niste buni expeditori. Si mai cred ca trebuie sa cerem scrisori atunci cand avem nevoie de ele, sa avem curajul, deminitatea si deschiderea sa o facem.

Azi am primit o scrisoare, un prieten bun, pe care nu il mai vazusem de mai bine de 6 luni a venit cu ideea de a ne revedea, cu gandul ca avem multe de povestit si impartasit reciproc. Interesant e ca scrisoarea lui a venit la un moment potrivit, aveam nevoie de o vorba calda si mai ales de un suflu de idei nou. Probabil ca lumea noastra e facuta de asa natura incat putem primi scrisori atunci cand avem nevoie de ele.  Cred in forta asta a omului de a gasi ajutor care uneori devine mai degraba o comuniune cu universal care se indupleca si creeaza o situatie favorabila.

Imi place  mult ideea din titlu vazuta si din ipostaza de a trimite scrisori catre anumiti destinatari si de a primi scrisori de la alti expeditori, cred ca in momentul acela devenim mai profunzi caci vom fi ajuns intr-o lume in care scrisorile se vor trimite cu bune intentii si fara de interese.

Mi-am amintit de o idee pe care profesoara de geografie ne-o spunea in liceu la un moment dat, si anume ca un om isi gaseste menirea pe aici, printe oameni atata timp cat e capabil sa primeasca energie . . . cred ca ar trebui sa mai adaugam la ideea asta si faptul ca menirea poate capata sens doar atunci cand  ii implica pe cei din jur, altfel tot in zadar ar fi.

Dar voi cand ati trimis ultima scrisoare si ce v-a motivat sa o faceti?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu